Kontakt

Tri – sådan kommer du i gang

Da jeg startede med at dyrke tri for godt halvandet år siden, syntes jeg det var en sand jungle at finde rundt i de mange anbefalinger og gode råd.

Jeg har derfor forsøgt at samle de gode råd, jeg selv kunne have brugt som ny i tri, og håber du kan få lidt ud af det.

Her er jeg liste med de ting, jeg synes, du bør tage stilling til:

  1. Hvad er dit formål? Vil du dyrke tri, blot for træningens skyld, eller har du konkurrencemål?
  2. Kend dit niveau – med det mener jeg at du skal sætte dig et realistisk mål, alt efter din nuværende form. Jeg foreslår dertil, at du testløber og cykler, så du kender dit udgangspunkt. Det er motiverende på sigt. Det er også vigtigt i forhold til intensiteten af din træning, så du ikke kører surt i det eller støder ind i overbelastning og skader.
  3. Start med at træne uden program. Det skal være sjovt, og ikke en sur pligt der skal overstås. Ellers bliver det hurtigt et meget langt år mod målet, du har i vente.
  4. Køb et månedskort til din lokale svømmehal, eller find et hold i en svømmeklub.
  5. Fokusér på dit svageste punkt, det er nemlig vigtigt at lære teknikken i det, så kommer du bedst fra start.
  6. Lyt til din krop og vær opmærksom på, hvordan din krop reagerer på træningen. Derved kan du undgå skader og overbelastninger.
  7. Sæt et mål og skriv gerne træningsdagbog.

Sådan så min begynderliste ud i 2012:

  1. Jeg elsker at løbe, og vil gerne gennemføre Aarhus Challenge 2013. Tiden er irrelevant for mig.
  2. Jeg var en nogenlunde god løber, kunne svømme basis crawl og havde kun lidt erfaring på racer. Jeg løb et halvmarathon i slutningen af september og et 8 måneder senere, hvor jeg forbedrede min tid med 25 min. Det var en kæmpe motivationsfaktor.
  3. Det første halve år trænede jeg udelukkende, som jeg havde lyst. Derved fik jeg træningen ind i min hverdag, uden det blev en sur pligt.
  4. Jeg blev i stedet medlem af Aarhus 1900 triathlonklub.
  5. Jeg fokuserede meget på svømning, da det var den disciplin jeg frygtede mest. Jeg svømmede 3 gange i ugen og det resulterede i, at jeg blev en ganske habil svømmer i løbet af det år.
  6. Jeg har heldigvis ikke haft større skader i løbet af min første sæson (7-9-13). Dog et par betændte skinneben i ny og næ, hvilket en pause fra løb hurtigt kurerede.
  7. Aarhus Challenge var mit store mål. Jeg skrev det ned og hængte det op ved mit skrivebord. Så blev jeg aldrig i tvivl om, hvorfor det var så pokkers vigtigt, at jeg tog løbeskoene på og kom ud i det regnvejr!

Sådan ser min nuværende ”liste” ud :

  1. Jeg dyrker triathlon, fordi det er en afvekslende og udfordrende sport. Jeg er blevet afhængig af det endorfin-rus, min daglige træning giver mig.. Det er fedt at opleve den fremgang, det giver, at presse sig selv lige lidt mere hver gang.  Mit mål er at komme under 5.40 til Aarhus Ironman70.3 næste sommer.
  2. Jeg ville gerne have sat mit mål 10 min. længere ned, men da jeg har haft en relativ lang pause, tror jeg ikke på at det ikke realistisk for mig.
  3. Efter en lang sæson med en streng programlagt træning, har det været dejligt med et efterår på ”frihjul”. Det giver god vekselvirkning, og nu savner jeg det stramme program, og glæder mig til at starte på det igen pr. 1. januar.
  4.  Svømmetræning 3 gange i ugen
  5. Mit svageste punkt har igennem sæsonen været på cyklen. Det bliver helt klart mit hovedfokus denne vinter, hvor jeg vil sørge for at få spinnet en hel del, og komme ud på raceren, når vejret tillader det.
  6. Jeg har i løbet af november måned, formået forstuvning af både højre og venstre fod, så vippebrættet er i øjeblikket min bedste ven! Jeg må derfor gå forsigtigt til værks med løbet.
  7. Aarhus Ironman70.3 er igen i år mit hovedmål og det skal gennemføres på 5.40. Jeg har hængt dette års ”dårlige” resultat op, som skræmmekampagne for mig selv. Det hjælper 😉

Sådan ser min “liste” ud, hvordan ser din ud? 🙂

  1. 484020_10151549983285804_904716217_n

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kontakt