Lets Tri - Nu på facebook

Træner du din vilje?

Hvorfor kan det være så pokkers svært, at komme ud af sengen eller op af sofaen, når løbeskoene kalder?

Det er fordi den primitive hjerne udfordrer dine frontallapper (den intelligente hjerne) – og det sker desværre ganske ofte.
Den primitive hjerne er efter sigende noget stærkere end frontallapperne, og signalerne herfra kan være enormt vanskelige at bekæmpe… Der skal viljestyrke til!

6794_10200914698409998_152143717_n

Og, hvor ved jeg så det fra?

Det ved jeg, fordi jeg for et par år siden var til et foredrag med sundhedsguruen Chris Macdonald, som introducerede mig for mine frontallapper og deres funktioner. Dybt tankevækkende, hvor stor indflydelse og betydning de få hundred gram har for ens liv!
Det var et helt fantastisk inspirerende foredrag, som i den grad har gjort indtryk på mig.

Jeg har sidenhen arbejdet bevidst med mine frontallapper og min viljestyrke – især, fordi triathlon og mental styrke hænger ulasteligt sammen. Det siges endda, at ”Triathlons are 90% mental and the rest are physical” – jeg ved ikke, om det reelt er størrelsesforholdet, MEN der er noget om snakken.

Vi er alle født med en vis portion vilje, som er genetisk bestemt. Derudover afhænger viljen også af ens livsbetingelser og adfærd.

Jeg må indrømme, at jeg selv har haft en periode i mit liv, hvor jeg ligesom mange andre har været en træt og uduelig teenager, der ofte valgte den nemme løsning. Det blev der ikke genereret meget viljestyrke af!

Heldigvis vågende jeg fra min Tornerose-søvn. Jeg blev bevidst om, at man kan besidde nok så mange og store talenter, men hvis ikke man har viljen til at udnytte potentialet, ja – så når man absolut ingen steder.
Denne bevidsthed omkring frontallappen, min egen vilje og kunnen, blev nøglen til forandring og udvikling i mit liv.  
Jeg blev hurtigt klar over, at viljen faktisk er som en muskel, der skal trænes. Det er ligesom at træne for at forbedre sin kondition eller øge muskelstyrke. Jo mere jeg har trænet og arbejdet med min vilje, desto flere resultater har jeg opnået. Logisk nok – men det er altså lettere sagt, end gjort! Det er svært at ændre vaner og adfærd, men med den rette indstilling og strategi, er det muligt for alle.

Jeg har haft enormt meget fokus på min ”viljemuskel” de seneste år. Igennem triathlon synes jeg selv, at jeg opnået større selvkontrol, udviklet min mentale råstyrke og evnen til at modstå anstrengelse og udholdenhed, ved konsekvent at fastholde beslutninger og følge planer.

Man får desværre ikke  råstyrke og benhård vilje hen over natten. Jeg er ikke helt der, hvor jeg gerne vil være, men forhåbentlig kommer det en dag.

Helt konkret bruger jeg et meget simpelt redskab, når min primitive hjerne begynder at indlede en diskussion med mine frontallapper. Jeg gider simpelthen ikke indlede den diskussion. Hvis jeg først begynder på det, så taber jeg højst sandsynlig. Jeg har derfor lært mig selv at sige:

”NEJ TAK, OG KLAP I!”

Det er faktisk utrolig effektivt for mig. Det skal måske gentages et par gange, men på den måde får den primitive hjerne ikke særlig meget taletid. Jeg slår følelserne fra, og gør det jeg skal, uden at tænke så meget over det – hvad enten jeg træner, konkurrerer eller bare skal sige nej til et stykke kage.

Hvad gør du, når hjernen frister? 😉

Kilder: Foredrag af Chris Macdonald, samt “Træn din vilje” af Erik Østenkjær

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lets Tri - Nu på facebook