Træningsprogram for uge 3 & 4

Ernæring til hverdagens sportshelte

”Uden mad og drikke, duer helten ikke”

969532_606133349416999_314610404_n

Og det er så sandt, som det står skrevet. Mad skal der til, og det er ikke helt ligegyldigt hvilken af slagsen.

Det er især vigtigt for triatleter, at indtage den rigtige ernæring, da vi har så mange og lange træningsblokke, som stiller store krav til vores krop.

At kosten har en afgørende faktor for ens ydeevne og træningseffekt, er et faktum jeg har måttet sande af bitre erfaringer igennem mit første år med tri. Jeg undervurderede ganske enkelt kostens betydning. Jeg svingede eksempelvis meget imellem ,at indtage for meget pga. øget appetit og dermed vægt. Når jeg så havde taget på, ville jeg selvfølgelig tabe mig og indtog herefter markant mindre. Det resulterede så i, at jeg gange gik kold under træningen, og ikke fik optimalt ud af det.

MEN, den ”jojo” effekt er slut nu. Jeg har i år valgt, at fokusere utrolig meget på kosten, i håbet om at forbedre mine præstationer både under træning og konkurrence.

Jeg planlægger derfor nøje, hvad jeg indtager i løbet af en dag og sørger for, at jeg får den rigtige mængde kulhydrat, protein og fedt. Det er især vigtigt for mig, hvad jeg indtager lige før, under og efter den daglige træning, da det som jeg nævnte, har stor effekt på præstation og restitution.

FØR 

Hvis det er nogle timer siden, at jeg sidst har spist et måltid og den lille sult begynder at melde, kan jeg rigtig godt lide, at spise en energi snack en time inden jeg skal træne. Jeg gør det ikke altid, men hvis jeg har travlt og det skal være nemt og lækkert, så er det en god løsning for mig. Jeg kan især anbefale havresnacken fra Pure Power. Nøj, hvor er den lækker – God smag og mætter den tilpas, da der er fiber og fuldkorn i! Andre gange kan en energidrik være vejen frem. Det er i tilfælde, hvor jeg er træt op uoplagt efter en lang dag, da hjælper en frisk energidrik. Her bliver jeg simpelthen også lige nød til at nævne, at Pure Power har lavet en frisk økologisk energidrik. B.la. lavet på appelsiner, gulerødder og ferskner – mums, den er god!

UNDER 

Under forrige sæsons stævner og længere træningspas, blev jeg utrolig glad for geler – de har en fantastisk effekt, når batterierne var opbrugte. Dog skal man lige vænne sig til dem, men jeg blev hurtig afhængig af dem, og de fås heldigvis i mange smagsvarianter. Man kan næsten ikke overleve en cykelture uden sådan nogle geler, hvis det er længere end én time 😉

EFTER

Som de fleste ved, er det meget vigtigt at spise protein 30 min. efter træning pga. restitution osv. De 30 min. har altid været et problem for mig at overholde, da jeg ikke når at komme hjem og finde mad, indenfor en halv time. Derfor er jeg begyndt altid at have noget med til lige efter træning, enten en protein snack med eller proteinpulver i en drikkedunk – lige til at fylde op. Igen – nemt, lækkert og hurtigt.

j

Jeg har i en måneds tid testet nogle produkter af PurePower, som er etdansk mærke. De leverer produkter af høj kvalitet – yderst lækre og med mange gode smagsvarianter. Jeg kan varmt anfalde jer også at prøve dem af! Jeg har været vildt glad for deres produkter. Desuden sponsorer de flere danske sportudøvere, heriblandt Line Thams, som er en utrolig dygtig elite triatlet – måske man kunne få lidt af hendes super kræfter 😉

Pure Power leverer også ernæring til hverdagens sportshelte, som os, så prøv at kigge lidt på nærmere på deres produkter. Desuden kan du få 15 % procent i rabat, hvis du skriver koden letstri.

Man kan altså opnå en lang række fordele, blive hurtigere og bedre ved rigtig ernæring – derfor sørger jeg for at fylde ordentlig brændstof på min motor.

Indtager I kosttilskud i forbindelse med træning?

Ha en rigtig dejlig lørdag 🙂

3 kommentarer

  • Peter

    Rigtig interessant indlæg, som jeg selv har stor fokus på.

    Jeg er også glad for gel under mine træningsture, dog kan det blive en forholdsvis bekostelig affære, hvis man skal følge de anbefalinger med én gel pr. 30 minutter på træningspas over 40 minutter.
    Men de ER gode, så sådan må det bare for mit vedkommende.

    Derudover har jeg eksperimenteret i noget tid med og bage mine egne muslibarer, som jeg tager med på de lange cykelture, hvor jeg nemmere kan indtage noget jeg skal tygge, end hvor jeg fx løber eller svømmer. Det har taget mig godt 8 måneder og finde frem til den perfekte blanding af de forskellige smags og indeholdsvarianter, men nu er jeg tilfreds og rigtig glad for mine egne barer.

    Jeg er personligt ikke så vild med de kunstige produkter, selvom jeg godt ved at gel jo selvfølgelig også er et kunstigt produkt. Jeg bruger fx slet ikke diverse shake og proteinpulver, da jeg mener jeg kan få de ting jeg skal have gennem “normale” fødevarer. Jeg ved også godt det ikke er farligt eller noget som helst og bruge diverse former for pulver og shakes, men det er bare blevet et princip for mig.

    Hvad gør du når du skal op og træne tidligt om morgenen Anne?

    Nu er det mest svømmepas jeg gør meget tidligt om morgenen her om vinteren, men jeg kan bare ikke gennemføre et træningspas på halvanden times svømning, hverken på tom mave eller på fuld mave.
    Derfor står jeg simpelthen op ca 3 timer før jeg skal træne, fx kl. 03.00 og spiser en god portion morgenmad, går i seng igen og sover frem til jeg skal træne kl. 6.00. Det virker for mig, men må indrømme det også er noget som trækker tænder ud, når jeg så nærmer mig det sidste træningspas hen ved 21-tiden… Pt. er det heldigvis kun 2 gange om ugen jeg gør det, men det er hårdt.

    Men som du siger Anne, så er kost og restitution noget tæt på 50% af det og kunne træne effektivt. En fyldt og frisk krop træner bare bedre end en træt og hungrende…

    Stay strong!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • LETsTRI

      Ja, det er nemlig lige præcis noget man ikke bør undervurdere, hvis man vil opnå optimal træningseffekt.
      Det lyder lækkert, at du eksperimenterer med egne barer – har du nogle gode opskrifter på ærmet? Det har jeg ikke prøvet at lave før.
      Jeg spiser også kun på cyklen under træning på de længere ture, og indtager i stedet væske på løb og svømning, hvis behovet er der 🙂
      Jeg kan godt følge din tankegang med de “kunstige” produkter, men jeg er nu ikke så kræsen, og for mig er det vigtigt, at det er hurtigt, nemt, lækkert og samtidig sikker på at jeg dækket behovet.

      Jeg har ikke de helt store erfaringer med de tidlige træningspas. Men, min tanke er at jeg vil cykle på job (retur 60 km.) nogle gange i ugen, i løbet af forår/sommer. Det er udelukkende for at få kilometer i benene, så det betyder ikke så meget for mig at min krop er lidt morgen-sløv. Derudover vil jeg også begynde at styrketræne nogle morgentimer. Men, som sagt har jeg endnu ikke nogen erfaringer med det, så jeg er spændt på, hvor træt jeg er til aften træning (som du nævner det)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Anne

      Godt indlæg først og fremmest, og jeg kan kun give dig ret i dine betragtninger. Dejligt at se, at du har fået fokus på kosten. Det er mit første år i trisporten, men med en aktiv hverdag igennem hele mit korte liv. Så har jeg næsten altid haft en hvis form for fokus på kosten. Derfor er jeg allerede startet med at prøve mig frem med ernæring før, under og efter træningen.

      Med hensyn til dit problem med morgentræning Peter, så har jeg selv haft rigtig svært ved at træne i morgen, fordi som Anne skriver, så er man godt nok lidt morgensløv.

      Jeg har regelmæssigt svømmet og løbet om morgen 3 gange om ugen i nogle måneder. Jeg har fundet ud af følgende:

      Når jeg skal svømme står jeg op 45 minutter før jeg hopper i vandet. Spiser mig en lidt mindre portion havregryn end jeg plejer og sidder lige og ser nyhederne. Derefter kan jeg finde på at supplere op med en GEL blot for at få hurtigt energi. Under selve svømingen kan drik med koffein være en nyttig ting. IKKE kaffen, det bliver livredderen ikke glad for, men noget opløseligt. Eksempelvis tabs.

      Når jeg løber om morgenen stod jeg op en times tid før og spise, for at det kunne falde til ro i maven. Jeg døjer ekstremt meget med løbermave, og derfor er det værste at have for meget i maven. En tom mave dur dog heller ikke. Hvis jeg skal løbe 10 km så tager jeg en gel før jeg starter og efter 5 km. Det holder mig godt kørende og derfor går jeg hjem og supplere med et rigtig godt morgen måltid.

      Måske denne løsning kan fungere for dig?

      Blot et råd fra en uerfaren triathlet 🙂

      // Lars DS

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Træningsprogram for uge 3 & 4